Årskrönika från gästhamnen

Ett högvatten utan dess like inledde året och landgången låg under vatten och vintergästerna fick lov att cykla iland för att komma av bryggan. Den första båtgästen angjorde bryggan den 7 april och bjöds på champagne av hamnkapten.

Sedan kom påsken som blev den första ”smällen”. Ca 15 båtar låg i hamnen över påsk och hamnkapten tänkte ”Herregud vad mycket båtar, hur ska jag hinna med dem?!”. Intet ont anade hon vad som komma skulle till juli när det alltsom oftast var ”fullt” i hamnen med det dubbla antalet båtar!

Åtta hyrcyklar, två barncyklar och ”kärra” för de minsta, kom på plats och användes både av båtgäster, och öbor från öarna omkring. Det var uppskattat för de som ville ta sig ut och se Brottö och lite mer av ön.

Ingmarsökartan var mycket uppskattad och kunde delas ut till alla som ville ha en tack vare Byalaget som ordnat med dem!

Hamnkontoret förvandlades till minibutik med glass, båttillbehör och lite annat smått och gott som var väldigt uppskattat från båtgäster och öbor. Många var ni som kom och handlade glass och hängde med oss i hamnen och i Sjöbon, öns nya ”speakers corner” som någon sa. Väldigt roligt!

Två Ingmarsöbor anställdes som gjorde ett superduperjobb i hamnen hela sommaren. Riktiga klippor!

Som de flesta kanske har sett låg det både små och stora båtar i gästhamnen. Den största bör ha varit 63 fot och cirka fyra ”våningar”, och den minsta bör vara den pyttelilla hardtopen som klämde sig in på sista lilla platsen en sommarkväll och kastade i ankaret från aktern efter de hade gjort fast i fören 🙂

Kiropraktorbåten låg i hamnen totalt i fem dagar och masserade både öbor och båtgäster och i slutet av sommaren fick vi finbesök av flodbåten ”Madame Flod” som ställde till med crepesfest, mycket gott och uppskattat.

Europas största (??) båttidning Båtliv kom hit och gjorde reportage som förmodligen trycks nu till våren. Reportern besökte även bageriet, krogen och Ötäppan, om jag minns rätt.

Servicehuset och inte minst bastun har fått väldigt fina recensioner av gästerna som tycker att det är mycket fint och välstädat.

Den lilla sopsortering vi har möjlighet till har fungerat bra. Ötäppan har hämtat kompost som gästerna lämnade i komposttunnor innan avfärd, och glas och tidningar sorterades i hamnen. Nu håller vi tummarna för sortering för plast och kartong på ön som är på gång.

Den varma hösten gjorde att säsongen blev lång. Gästhamnen har haft båtar egentligen hela hösten, om än mycket få mot slutet av året. Nyårsafton överraskade med de allra två sista gästbåtarna för året som valde att fira nyår med bastubad på Ingmarsö 🙂

Inför nästa säsong har bryggan putsats upp/renoverats här och var och vatten kommer att dras ut på bryggan så att båtarna kan tanka vatten rakt ner i båten istället för att gå med dunkar. Och säkert lite fler uppdateringar som får visa sig till sommaren.

Tack för det här året!

Lisa, hamnkapten

Translate »