v29-30 (18-30 juli)

Sommarvikarie för Lotta är dessa veckor Janneke Boersma.
Hur var det att flytta till Ingmarsö?
Mitt i värsta februari-vinterstormen skulle vi flytta ut till ön. Vi lämnade gården och flyttade från ett stort, nyrenoverat hus till ett lite mindre men minst lika fint hus! Med flera skåplastbilar och släpp anlände vi tidigt på ön. Det var halt men vi kom hyfsat bra fram till huset. Och där väntade ett gäng underbara Ingmarsöbor på oss och hjälpte oss tömma packningen. När man flyttar märker man hur mycket saker man egentligen har, men vi är ju en stor familj med barn i olika åldrar som fortfarande gillar att leka. Alla som hjälpte till den dagen vet vilket av barnen har de flesta leksaker 🙂. Efter bara några timmars släpande kunde vi fika tillsammans. Så skönt att äntligen vara här!!! Hela familjen har sett fram emot flytten sedan början. Tanken var att vi skulle flytta tidigare men brist på värmepumpar i Sverige gjorde att vi blev längre kvar i Månkarbo.
Dagen efter flytten visade det sig att vi var smittade med Covid så den ena efter den andra landade i sängen. Tråkig start men skönt att det kom nu istället för tidigare.
Barnen fick välja sina skolor efter att vi tidigare hade varit på besök på Ljusterö och Svartsö. Det blev 2 till Ljusterö (Hedda 12, Melle 10) och 1 till Svartsö (Jonna 8). Första dagarna var det pirrigt med att åka båt och buss/ cykel till skolan. Men det blev lättare för varje dag. Efter många roliga historier från Jonna om alla upplevelser på Svartsö bestämde även Melle sig att starta på Svartsö i stället. Skolan på Svartsö är verkligen underbar! En riktig Bullerbyskola. Alla barn från förskoleklass till 6:an går i samma klass vilket skapar en fantastisk gemenskap. Dessutom består personalgruppen av ett gäng glada barnälskare! Förskolan på Ingmarsö är också en härlig miljö för barnen att vistas i. 17 barn i dagsläget med härliga fröknar som ger barnen en trygg start i livet. Ruben stortrivs här!
Att guida barnen i vardagen är både roligt och utmattande. Allting är nytt. Att förstå båten/båttider/boka båt är en stor del av vardagen. Vi lär oss mer och mer som för många av er kanske är vanliga saker (Ett av barnen t.ex. har stått vid ett tillfälle och väntat på en o-bokad båt som gick förbi utan att stanna……)
En sak som är riktig kul här på ön är att alla hälsar på varandra och berättar för oss vad ni heter, vad era barn (och barnbarn) heter, var ni bor, vilka som bor i närheten, vilken kusin också bor i närheten och hur länge ni har varit på Ingmarsö…. Jag kan säga att hjärnan ibland får kortslutning av alla kopplingar. Men det känns så härlig att alla pratar så lättsamt och vi upplever stämningen på ön som riktig trevlig. Att flytta på vintern har som fördel att vi kunde träffa många fastbor innan sommargästerna kom.
För oss började jobbet med Norrgården redan långt innan vi flyttade hit. Nästan veckovis träffade vi Norrgårdstiftelsen på Zoom. En grupp otroliga och kunniga pensionärer som spenderar mycket tid till projektet. Utan dem hade inte vi kunnat starta upp här.
Vi är så tacksamma att få samarbeta och att dela kunskap!
Som ni alla vet befinner vi oss i en fas av väntan på att bygglovet ska beviljas så att bygget av ladugård och mejeri kan sättas igång. Vi kallar detta år för ett mellanår. Vi behöver fördela tiden och energin mellan två olika gårdar och familjen. Så länge allting går som tänkt rullar det fint men så fort saker och ting inte flödar som vi hoppas blir det krångligt.
Gårdsbutiken som öppnades midsommardagen är en dröm som har blivit verklighet. Så himla kul att träffa så många ostälskare och prata med alla som uppskattar riktigt mathanverk.
Ibland känns det verkligen tufft med allt som ska göras, men alla ko-, lantbruk- och ostälskare ger oss mycket kraft och energi!
Och värmepumpen………….finns inga tillgängliga i Sverige…… Vi får hoppas att vi kan hålla oss varma genom att bygga en ny ladugård under vintern 🙂……..
Translate »