Tankar om att driva Ingmarsö Bageri – sista juli 2022

Lottas spalt har semesterpausat och gett plats för några berättelser från tre nya företagare på ön.
Den här veckan är det Lina och Victor Wahlcrantz som driver Ingmarsö Bageri,  förra veckan berättade Janneke Boersman Brink om hela familjens flytt till en ny jordbruksverksamhet. Nästa vecka tankar från Peter Svensson och Anja Jöhncke som driver Ingmarsö krog.

 

Det är tredje säsongen vi, Lina och Victor Wahlcrantz, driver bageriet.
Inte en dag är den andra lik. Hittills har det varit som att öppna en ny verksamhet varje säsong. Det är nya kunder och mycket nytt hela tiden. Nya anställningar. I år tappade vi exempelvis ett par bagare i slutet av juni. Det är inte så att man har någon rutin men det blir bättre och bättre.

I sommar har vi 13 anställda som jobbar med oss. Bagarna är två, Victor och en kille från Belgien.

Arbetsdagen börjar vid midnatt. Då slås ugnen på och fram till 8 på morgonen bakas degarna som stått på kalljäsning av.
Vid 5-6  packas allt nybakat som ska vidare till Svartsö Lanthandel, Grinda, Husarö, Krogen, Nordan, till ganska många privatkunder på Ljusterö, Norrgårdens Bed&Breakfast och till den egna brödboden,  fina dagar till brödbåten också.
Logistiken är det svåra, vi brukar säga skämtsamt att skärgården kommer att kröka våra ryggar. Två ton mjöl per vecka ska hämtas. Varje dag kl 14 kommer varuleveranserna med så mycket mer än det till Södra.

Sex dagar i veckan är Bageriet öppet 8-22, på söndagar 8-16. För frukost, lunch och pizza. Och vi har Temakvällar.

Vi vill att det ska vara en upplevelse och värt resan att komma hit. Bageriet har hela tiden vuxit. Fått ett tak över uteserveringen och terrasser som vi är så stolta över. Vi har inrett med saker vi fått från våra gamla arbetsgivare i restaurangbranschen, från folk på ön och fynd från grovsoporna. Vi ser charmen och kvaliteten i det gamla. Och vi pratar mycket om hur det ska kännas att vara här. Vi vet varför vi har ställt saker där vi ställt dem. Och det tar tid att hitta rätt.

Brödet och maten skapar vi i tanken och utifrån säsong och tillgång på råvaror. Victor ”ser” smaker och tänker det estetiska först.

Det kommer många. Bara till lunchen som sträcker sig från 11 till 17 (för att täcka allas behov) mellan 30 och 130 gäster.

Det som är roligast är att det har kommit folk hit. Man blir så glad när man ligger mitt i skogen och det kommer folk hit som är nöjda. Det är belöningen och gör att allt arbete är värt det.

Vi jobbar mycket. Vi förstod inte hur mycket det skulle bli fastän vi båda jobbat i restaurangbranschen. Och vi är så glada att det finns en krog på ön, och ett krögarpar som vi kan utbyta erfarenheter med

Efter städningen, vid 23 på kvällen, är arbetsdagen på Ingmarsö bageri slut.
Då gör vi morgonkaffe till bagaren.

 

Berättat för och sammanfattat av Pia Lille/Byalaget

Translate »