Vecka 32 – Anja och Peter berättar

Anja Jöhncke och Peter Svensson driver Ingmarsö krog

De bosatte sig permanent här med fem barn 2018, på sommarstället, för att hitta till ett lugnare liv. I ett mycket litet hus. Och på flera sätt långt från stan där Peter drev krogen Tures på Stureplan och Anja jobbade som grafisk designer.

Men efter ett drygt år blev det krog igen och grafisk design på distans med start i pandemin.

Vi träffas en söndagsmorgon på ”Bryggan” på krogen. Sol. Kaffe i emaljerad kanna. Förberedelserna för lunchen är igång.

Tredje säsongen och fin personal

I början av den här säsongen som är den tredje med krogen för Peter och Anja trodde de att det skulle bli mindre folk på grund av kriget och de höga bensinpriserna.

Men slutsatsen nu och efter tre säsonger är ändå att det nästan bara är vädret som styr. Det räcker med en helg med dåligt väder för att omsättningen ska gå ner.
En skillnad jämfört med när vi började är att folk bokar bord i större utsträckning, vilket kanske minskar vädrets påverkan något litet.

Vi har väldigt fin personal och får mycket uppskattning. Många har jobbat sommar efter sommar. Det är härligt, de vet både vad jobbet på krogen innebär och vet vad det är att bo härute. Och vi har lärt känna varandra.
I år var vi 35 på lönelistan i juli. Men för få kockar, vi hade två avhopp i början av sommaren.
Att hitta personal efter Covid-tiden är vår största ångest men vi har ändå haft tur.

Krogen ska vara ett härligt ställe

Vi vill vara ett ställe som man kan gå till ofta – och göra allting från att äta något litet eller bara ta ett glas till att äta en middag. Det ska vara avslappnat – ett bra ”häng”.

Maten ska vara riktigt god och vällagad – det måste tilltala många och kännas lyxigt. Och samtidigt vara enkelt. Och man ska inte behöva vänta för länge på den.
Att tänka mat är en kombination av vad som funkar, inspiration som man söker överallt och vilka råvaror man hittar.

Vi vill erbjuda en rätt som är litet billigare men det är ganska tufft nu när priserna på fisk och kött generellt har ökat med 30%.

Sommarlånga och intensiva dagar

Det är väldigt mycket jobb för alla på krogen under sommaren. Långa dagar och i fint väder extremt intensivt. Det kan gnaga litet att vi knappt hinner träffa våra barn under sommaren. Men de har blivit väldigt självständiga och den här sommaren har Anja en arbetsdag som är litet mer normal och går hem på kvällen.

Året runt öppet

En ambition från början var att ha öppet året runt. Men slutsatsen nu är att det är omöjligt.
Det går inte att få ihop, varken med personal eller besökare. Att ha krogen öppen en sen höst- eller vinterhelg innebär så mycket jobb, utan den personal man har på sommaren och med inköp som ska gå i lås. Som det ser ut nu har vi öppet till och med 20 oktober. Sen får vi se med helgerna – det är ju väldigt roligt också…

Ingmarsö är så fint

Vi tycker så mycket om Ingmarsö. Det är en kul ö att verka på. Finns en sammanhållning. Det är som en egen ort. Barnen hänger med varandra och unga familjer flyttar hit.

Säger Anja och Peter som är så glada att de flyttade ut.

 

Berättat för och sammanfattat av Pia Lille/Byalaget

Translate »